fbpx
a


Don’t _miss

Wire Festival

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam blandit hendrerit faucibus turpis dui.

<We_can_help/>

What are you looking for?

Razlika između VR-a i AR-a

Ako govorimo o različitim “tipovima” stvarnosti, treba da napravimo jasnu razliku između augmentovane i virtuelne. I AR i VR oblikuju način na koji vidimo svet oko nas. Ali, to rade potpuno različito.

Glavna razlika između virtuelne i augmentovane realnosti jeste to što virtualna realnost kreira sasvim novi prostor u koji se korisnik uključuje, dok augmentovana realnost dodaje veštačke objekte realnom svetu.

Virtuelna realnost

Ono što VR radi jeste da zamenjuje realan svet potpuno veštačkim. I, zavisno od kompleksnosti VR aplikacije, postoje različiti načini da se uključite u virtuelna prostor.

Kada govorimo o VR-u, prva stvar koja pada na pamet su verovatno – igrice. To što se odjednom nađete u igrici i u stvari proživljavate celokupnu igricu jeste ono što najviše privlači korisnike VR igrica. Ali postoje i druge oblasti koje se kombinuju sa VR-om:

  1. OBRAZOVANJE – VR može biti dragoceno oruđe u obrazovanju, budući da ima sposobnost da stvori prostor u koji korisnik može u potpunosti da se uklopi, pa se stiče realistično i praktično iskustvo
  2. NEKRETNINE I GRADNJA – uz pomoć virtuelnih tura, građevinske kompanije mogu da prošire bazu svojih korisnika i potroše znatno manje vremena i truda na pokazivanje svojih nekretnina potencijalnim kupcima.
  3. TRENING – uključujući budući hirurge npr. u realistično okruženje kao što je operaciona soba, studenti mogu da nauče kroz rad, a sa druge strane stvara se ušteda jer nije potrebno organizovati obuke na licu mesta i nabaviti skupu opremu.

Augmentovana realnost

U augmentovanoj realnosti vi se ne nalazite u drugačijem svetu. Vaš svet ostaje isti, ali AR dodaje nešto što prethodno nije bilo tu. Obično posmatrate svet kroz kameru vašeg smartfona ili tableta, a AR aplikacija dodaje nešto na to.

Aplikacije u koje je uključena AR su mnogobrojne:

  1. Virtuelne probe – za aplikacije online prodaje, virtuelna proba može da poboljša njihovu prodaju u neverovatnim razmerama
  2. Virtuelne prodavnice – mogućnost za korišćenje može da se prilagodi u različitim oblastima, ali industrija koja najviše koristi AR jeste uređenje doma i prodavnice nameštaja.
  3. Mape – kada prekrijete mapu slikom možete postići više stvari: pokazati pravac kojim se vozi, imenovati turističke atrakcije, markirati kafiće, hotele, prodavnice i sl.

 

Možemo zaključiti da su virtuelna i augmentovana realnost dosta drugačije, kako u svom razvoju tako i u svojoj primeni. I dok obe tehnologija koristi “veštačke” slike, cilj im je različit. VR ima za cilj da korisnika prebaci u sasvim novi svet, ostavljajući onaj realni iza sebe. Nasuprot tome, AR se bazira na realnom svetu i aktivno ga koristi. Ova osnovna razlika definiše njihovu upotrebu i svrhe kojima služe.

Razvoj tehnologija nikada ne miruje, a VR i AR pripadaju sferi kompjuterskih nauka koja se najbrže razvija.