fbpx
a


Don’t _miss

Wire Festival

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam blandit hendrerit faucibus turpis dui.

<We_can_help/>

What are you looking for?

Microsoft HoloLens donosi više!

Posle četiri godine Microsoft nam je predstavio – HoloLens 2, nove naočare mešovite realnosti!

Imajući cenu od 3.500,00 dolara namenjene su upotrebi u poslovima ali i edukaciji.

Zašto je ovaj headset tako poseban?

Pre svega, polje vidljivosti je uveliko prošireno posebno u visini. Ovo čini vizuelno polje mnogo zanimljivijim i mnogo korisnijim. Prenošenjem težine sa prednje strane uređaja na zadnju stranu, napravljen je mnogo udobniji headset. Prefinjeni dizajn uključuje samo jednu traku koja se obavija oko stražnje strane glave, umesto nekoliko. Takođe, izgradnja ugljeničnih vlakana preuzima nešto od te težine.

Novi štit važan je iz higijenskih razloga – npr ukoliko ga koristite u bolnici ili u neurednim inženjerskim halama. Vizir se okreće, što ima smisla ako ste u interakciji sa drugim.

Hologrami su mnogo lepši, možda zato što je vidno polje mnogo veće. Takođe, ugrađene su sitne kamere unutar mosta za nos, koje prate i udaljenost zenica, i generalno, onoga što rade oči. Ta tehnologija se može koristiti i za praćenje oka i čak za skeniranje mrežnice. Na primer, ako želite da se prijavite u sistem – to znači da možete podeliti HoloLens između nekoliko ljudi, oni ga stavljaju, on će prepoznati vaše oči i bićete u sistemu sa sopstvenim korisničkim profilom.

Ovaj headset vas takođe mogu upušivati i obučavati na mnogo zanimljiviji način. On kombinuje fotografije, tekstualne instrukcije i, što je najvažnije, holografske strelice mešane stvarnosti.

Stvarno se dokazauje kada želi da vam pokaže stvari koje ne možete vidjeti svojim očima. Fascinantan je način na koji pokazuje šta je unutar nečega.

HoloLens može detektovati ruke, tako da je prisutnija stvarnija manipulacija rukama. Možete proširiti objekte, povećati veličinu, smanjiti veličinu.

Sa ovim, Microsoft je samo ogrebao površinu. Od samog Microsofta, rečeno je da je ovaj headset vezan za sopstveno uključivanje veštačke inteligencije, kao i sve te vrste smart-ova. To znači da kompjuter zna više, pametniji je – dok  kamere gledaju u objekte, on ne vidi samo dimenzije. Može nekako kontekstualno razumeti da je, recimo, ispred njega kauč, sto, itd. Ovo nazivamo semantičkim razumevanjem i to je pravo mesto mešanja magije sa mešovitom realnošću.

 

Više na Hololens2