fbpx
a


Don’t _miss

Wire Festival

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam blandit hendrerit faucibus turpis dui.

<We_can_help/>

What are you looking for?

Nove ideje se stvaraju!

VR, kažu, daje potpun doživljaj situacije u kojoj se nalazimo.

Ono na šta se svi najviše oslanjaju kako bi se u potpunosti doživela određena situacija jeste prvenstveno čulo vida. Postoje mnogobrojni primeri naočara koje daju visoku rezoluciju i preciznost slike. Sledeće čulo koje obuhvata VR doživljaj jeste čulo dodira, tj sve se više radi na modifikovanju rukavica i dobijanju što bolje taktilnosti. Novi modeli rukavica, kao i naočara, su i dalje u procesu usavršavanja.

Postoji još jedno čulo koje daje poseban zadatak stvaranja a to je čulo mirisa.

Miris je ujedno i jedino čulo koje je direktno povezano sa amigdalom, delom mozga koji je blisko uključen u naša osećanja, što znači da određeni mirisi mogu posebno evocirati neke emocionalne uspomene. Mnogi od nas su imali osećaj da hvataju dašak nečega što nas vraća u određeno vreme, mesto i emocionalno stanje – nešto što je nemoguće u sadašnjem VR.

Dodavanje mirisa u VR, korisniku se daje bolji osećaj prisutnosti u situaciji.

Međutim, napraviti miris nije tako lak zadatak. Nekada se desi da se više mirisa pomeša i kreira neki sasvim nov. U momentima iznenađenja u kom nemamo sliku koju možemo povezati sa određenim mirisom, teško je odrediti koji je u pitanju isto tako i dočarati ga uopšte.

Feelreal je uspeo je kreira masku koja daje određene mirise, poput lavande, mente, gume. Na ovaj način, možete se nalaziti pored npr drveta narandži i zapravo osettiti njen miris.

Sveti gral istraživanja VR mirisa je osnovna „paleta“ mirisnih komponenti koje se mogu mešati da bi se napravile hiljade drugih mirisa – poput ekrana sa slušalicama koji može stvoriti bilo koju boju od nekoliko osnovnih. Ali to će biti značajan naučni izazov. Za sada se malim koracima ide ka ostvarenju ovog cilja.

 

https://feelreal.com/