fbpx
a


Don’t _miss

Wire Festival

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam blandit hendrerit faucibus turpis dui.

<We_can_help/>

What are you looking for?

Rast ‘uronjene’ tehnologije

Na početku viđene u industriji igara, mogućnosti koje nam je VR nudio su bile jasne i brzo eksploatisane sa igrama koje su bile lansirane. Ono što sad postaje jasnije jeste da potencijal za VR i AR ima velikog udela za preduzeća, od marketinga do produkcije.

Pre nego što zađemo dalje u ovaj članak, važno je da napomenem glavnu tačku koja se tiče upotrebe termina Virtuelne realnosti, a to je da teži da se koristi kao sveobuhvatni termin za stavke: Virtuelne realnosti (VR), Augmentovane realnosti (AR) i Mešane / Udružene realnosti (MR).

Mnogo je vremena utrošeno raspravljajući o tome šta nudi VR naspram MS, verujem da je pametnije fokusirati se na mogućnosti koje nam nude a tehnologija će sama pratiti. Tako da, nadalje ću se pozabaviti svim ovim međusobno povezanim tehnologijama kao Impresivnim tehnologijama. One funkcionišu na dva načina:

  1. Tehnologija Vam omogućava da uronite u ovo iskustvo (fokusirano VR-om), i
  2. Tehnologija uranja u svet oko vas (fokusirano AR-om i MR-om).

Brendovi treba da zapamte da samo zato što su Impresivne tehnologije nove i rastuće, ne znači da način na koji pristupaju treba da bude znatno drugačiji od drugih. Brendovi trebaju uzeti u obzir i: KO im je ciljna meta, KOJI poslovni izazov su namenili, GDE će se koristiti i ZAŠTO to rade.

Impresivne tehnologije nam omogućavaju da vidimo stvari koje ne postoje (npr. prototipe) da budemo odmah transportovani na drugu lokaciju (npr. u fabriku koja je tek u planu izgradnje)  i da nas odvedu u okruženje koje bi nam inače bilo zabranjeno (zamislimo trening u nekoj velikoj nepogodi).

Kako bismo shvatili istinski potencijal Impresivnih tehnologija, mislimo o stvarima koje bi mogle biti ostvarene samo putem VR-a ili AR-a.

Postoji 7 tačaka VR za koje vidimo da imaju uticaj na poslovanje preduzeća:

Obuka – Od doktora do naftnih radnika, VR može ponuditi mnogobrojne povoljnosti branšama gde variraju faktori od troškova do zdravlja i sigurnosti, a koji u velikoj meri inhibiraju ili imaju brzu implementaciju.

Demonstracija proizvoda – Jedno od najvećih izazova za brendove jeste kako da dobiju proizvode u ruke pre nego što postanu realnost, ovo je izazov koji je posebno relevantan u automobilskoj industriji i industriji uređaja.

Stvaranje prototipa – Mogućnost da se prototip stvori brzo i ekonomično a koji može raditi udružen, razvoj je koji će rezultirati daljim razvijanjem proizvoda. Ključni atributi jesu brzi i jednostavni, i otvaraju ogroman potencijal novim pristupima koji je ranije bio otežan zbog bilo kog troška, vremena ili oba.

Virtualne posete – VR vam daje mogućnost da istražujete okolinu koja je ranije bila nedostupna, da obilazite fabrike koje još uvek ne postoje ili čak i da se smanjite do veličine molekula na putu obilaska ljudskog tela.

Vizualizacija podataka – Doživeti podatke u potpunoj impresivnoj okolini može biti pomalo izazovno, jer je to područje koje zahteva rešenja VR i AR do granica gde nas naš razum i shvatanje dovodi.

Doživljaj kroz igru – Dovodeći svet igrica u virtuelni svet može funkcionisati na više načina, poveravajuči nivo uranjanja u isti. Postoje elementi ove sfere koji mogu biti pretočeni u iskustva obuke ili treninga.

Saradnja – Područje koje će brzo podići uticaj VR i AR jeste mogućnost za saradnjom, koja će dalje dati razvoj socijalnih VR aplikacija. HoloLens trenutno ostvaruje integraciju sa Skype-om, dajući nam mogućnost share-ovanja naših ekrana i dodavanja virtualnih beleški.

Ako bacimo pogled na promene u ovom polju unazad dve godine, vidi se zapanjujuća evolucija Virtuelne realnosti.

Od kako je prvi Oculus DK1 dao kredibilitet VR-u, razvoju mobilnog VR-a, AR slušalica i room scale VR-a, Impresivna tehnologija je zauzela nivo izvan granica.