fbpx
a


Don’t _miss

Wire Festival

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam blandit hendrerit faucibus turpis dui.

<We_can_help/>

What are you looking for?

Spoj virtualne realnosti i mobilnih telefona – spoj budućnosti

Evolucija mobilnih telefona je sve progresivnija. Navikli smo da se svakoga dana, meseca, godine, u sve većem broju pojavljuju modeli koji imaju nešto drugačije i interesantnije od prethodnog da nam ponude.

Mnogobrojne su firme na tržištu koje se trude da svojim proizvodima privuku pažnju i osvoje tržište.
Ono što se dalje dešava u svetu mobilne telefonije ali i digitalizacije jeste uvođenje virtualne realnosti, kompjuterski generisanog maštanja, koje je sitnim koracima napedovalo i posledjih par godina uzelo maha.

Počećemo ipak od 2011. godine kada Google razvija prototip svojih naočara za proširenu stvarnost – Google Glass, a sledeće – Startup Oculus VR razvija sastav i naočare za virtualnu stvarnost Oculus Rift.

Pravu ekspanziju VR doživljava 2014. godine kupovinom Oculus VR-a od strane Facebook-a za dve milijarde dolara. Iste godine Google razvija jednostavno rešenje za virtualnu stvarnost – Cardboard.

Reč je o jeftinom kartonskom “headseatu” sa sočivima koji se u kombinaciji s pametnim telefonom i pripadajućom aplikacijom pretvara u naočare za virtualnu stvarnost, ali i augmentovanoj.

Oculus nastavlja dalju saradnju sa Samsung-om i 2015-e razvija uređaj za virtualnu stvarnost Gear VR, kompatibilan sa Samsungovim pametnim telefonima uključujući Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge+, S6 i S6 edge, a potom i Samsung Galaxz S7 i Samsung Galaxz S7 Edge.

Istodobno, konkurentski HTC predstavlja svoj virtualni sastav HTC Vive – naočare izuzetnog kvaliteta koje su se veoma dobro pokazale na tržištu.

Sledeći za spomenuti jeste LG G5, koji je potpuno drugačiji od svojih prethodnika – ima metalno kućište, poboljšane performanse, modularan je i pun dodataka, a jedan od njih su upravo VR naočare.

Sada je raznovrsnost headset-ova, mobilnih telefona kao i njihovih uparivanja tolika da su i mogućnosti korišćenja mnogobrojne.

Neki od njih su:

 • ALTERGAZE VR – Altergaze VR je 3D printovan headset. Pokrenut je nakon što se novac skupio preko Kickstarter vebsajta, marta 2014. Kompatibilan sa Android i iPhone telefonima.
 • ANTVR – Ovaj VR set napravio i dizajnirao je Lenovo. Pruža 110° vidnog polja, uz pomoć Bluetooth kontrolera možete imate prilično dobru kontrolu u aplikacijama. Koristi se uz sve nove Lenovo telefone veličine 5 do 6 inča.
 • ARCHOS VR – Archos je kompatibilan headset sa skoro svim pametnim telefonima na tržištu. Uz Archos Video Player aplikaciju na telefonu korisnik može gledati 3D filmove i video klipove.
 • BOBOVR Z4 – Ovaj headset vam pruža 120° vidnog polja, unapred ugrađene slušalice, dugme za kontrolu zvuka i kontrolno dugme. Headset podržava 4″ do 6″ Iphone, Android i Windows telefone.
 • FIGMENT VR – Figment VR je dodatna oprema za telefon koja se koristi za virtuelnu stvarnost. Trenutno je kompatibilna sa iPhone 6 i iPhone 6 Plus.
 • FREEFLY VR – Headset odličnog kvaliteta kompatibilan sa telefonima kao što su iPhone 6, iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy 4/5 i Samsung Note 3/4. Odličan osećaj prisutnosti zbog 120° vidnog polja, najvećeg koje tržište do sada ima u ponudi.
 • FOVE VR – Fove VR ima ugrađene senzore koje prate pokrete očiju i na taj način može se vršiti interakcija. Vidno polje od 100° na visokoj rezoluciji 5.7″ displeja. Fove VR je prvobitno lansiran kao projekat na Kickstarteru koji je pridobio više od 480,650$ od 1400 ljudi širom sveta
 • GOOGLE CARDBOARD – Google Cardboard je, kao što smo već spomenuli, jedna od najjeftinijih platformi za pametne mobilne telefona koja se trenutno može pronaći na tržištu. Jedan od prvih headset-ova koji je označio početak VR evolucije. Koristi se u kako u virtualnoj tako i u augmentovanoj  realnosti.
 • HOMIDO – Homido je nešto čvršća verzija Google Cardboard-a napravljena od plastike. Može funkcionisati sa bilo kojim pametnim telefonom. Sočiva pružaju 100° vidnog polja.
 • IMMERSION VRELIA GO – Headset napravljen za sve modernije mobilne telefone. Dizajn sa dva veća otvora pruža mogućnost svim telefonima da iskoriste prednju kameru i AR.
 • ION VR – Može se koristiti u kombinaciji sa telefonima veličine 4.5″ do 6″, bilo da su Android ili iOS.
 • LG 360 VR – LG 360 VR headset mora se konektovati sa LG G5 telefonom putem USB kabla „C-tipa“ za razliku od ostalih.
 • MERGE VR – MerveVR poznat je po tome što je mnogo lakši od ostalih kao i dugotrajniji. Napravljen je od meke pene i dizajniran kako bi bio što komforniji za nošenje. Kompatibilan je na skoro svim iOS i Android uređajima.
 • SAMSUNG GEAR VR – Samsung Gear VR napravljen je od strane Samsung Electronics u saradnji sa Oculus VR-om. Jedan je od najpopularnijih i najsofisticiranijih mobilnih VR headset-ova na svetu. Kompatibilan je sa Galaxy pametnim telefonom uz pomoć USB i mikro USB kabla. Korisnici mogu koristiti više hiljada igrica i iskustava u Oculus prodavnici.
 • ZEISS VR ONE – Solidni headset napravio je Carl Zeiss – poznati prozvođač objektiva. Ovaj headset je naprednija verzija Google Cardboard-a. Kompatibilan je sa iPhone 6, Samsung Galaxy S4, S5, S6, Nexus 5, i  LG-G3 pametnim telefonima.
 • WEARALITY SKY – Mobilni 3D headset sa više od 150 stepeni vidnog polja. Rasklopiv je i kompatibilan sa Samsung Galaxy Note, iPhone 6+, i Nexus 6 pametnim telefonima. Lako prenosiv i odličan za svaku priliku.

 

Računamo na to da će se sve više obraćati pažnja na ovakve i još interesantnije spojeve i ideje.

Činjenica jeste da je VR u svetu digitalizacije sve zastupljeniji i možemo reći da predstavlja budućnost.